От седмица автомобилите, преминаващи годишен технически преглед, получават екостикер. Мярката цели да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части.

Общо пет са категориите, на които се разделят автомобилите, според новите изисквания. Най-високата пета категория се отнася за най-незамърсяващите коли-- това са хибридните и електрическите автомобили. Най-ниската категория (първа) е за най-силно замърсяващите автомобили - в нея попадат колите, произведени преди 2002 г. 

Риск за 70% от колите у нас да не минат годишен преглед заради екостикерите

Съобразно новата наредба, някои от водачите на по-стари автомобили ще са принудени да подменят автомобила си, в случай, че той не отговаря на еко-стандарта.

По думите на Арто Зобуян, служител в пункт за технически прегледи, еврокатегорията от екостикера не отговаря на евро-стандартите.

istock
istock

„Процесът на преминаване на ГТП се променя с това, че прегледът се удължава, а поскъпването зависи от фирмата“, каза още Зобуян.

В случай, че автомобилът не отговаря на изискванията, собственикът на превозното средство разполага с14 дни, за да го отремонтира и да премине ГТП отново, обясни Зобуян.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg