Пунктовете за годишни технически прегледи вече издават нови екостикери за превозните средства до 3 тона.

Чипът ще съдържа информация на коя категория отговаря автомобила, в зависимост от годината на производство.

"Този чип е за общините, които ще въведат такъв пропускателен  режим в дните с голямо замърсяване на въздуха",

"Съответната община може да реши, че коли, които замърсяват няма да ги допускат в центъра на този град, примерно в София, засега само в София се говори".

Ще минават ли колите извънредно на преглед заради новите екостикери

"Резултатите от прегледа и екокатегорията, която автомобила покрива отиват върху това устройство с помощта, на което стикера се активира за съответния автомобил. В него се програмира пълната информация за автомобила, както и екогрупата и стикера се залепва за стъклото. Може би като за начало ще е трудно за част от пунктовете, но при следващ преглед, следваща година, когато автомобилите дойдат за повторен преглед няма вече да се въвеждат, да се сканират документи, голям малък талон, лични карти, а ще се тегли информацията с това устройство от самия чип. Тя автоматично ще отива в прегледа. По този начин ще се скъси времето за извършване на техническия преглед", каза за БНР Румен Дунев.


Бойко Рановски, директор на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" заяви, че са изпратени указания на всички пунктове.

"Дали сме максимално време на всички пунктове. Всички заявки, които сме изпращали след 5 юли са за новите бланки, за новите стикери за технически прегледи. Мисля, че всички пунктове са оборудвани с необходимите технически средства, с които ще въвеждат информацията в чипа, който се намира в стикера и ще заснемат номера на автомобила, ще разчитат данните от стикера".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg