От днес започва поставянето на новите екостикери на автомобилите до 3,5 тона. Той ще се получава след преминаване на технически преглед.
 
Стикерът с вграден чип  ще се поставя от вътрешната страна на предното стъкло на автомобили - зад  огледалото за задно виждане.
 
В електронния чип ще се съдържа цялата информация за самия автомобил - марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж. На екостикера ще се отбелязва екокатегорията на автомобила, съобщава БНР.
 
Най-високата 5-а група ще включва електрически, хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда.

Риск за 70% от колите у нас да не минат годишен преглед заради екостикерите

Останалите ще бъдат групирани от първа до четвърта - в зависимост от датата на първата регистрация, екологичната норма, определена от завода производител. Категория Евро-6 попада в четвърта екологична група.

Очаква се новата услуга да оскъпи цената на прегледа от 6 до 20 лв. Допълнителната цена ще се покрива изцяло за сметка на шофьорите на леки автомобили и микробуси до 3,5 тона.

От Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) уточняват, че извънредно минаване на преглед не е нужно. Всеки автомобил ще се категоризира, когато му дойде редът да мине редовния си ГТП. Ще бъде предвидена и възможност за минаване на проверка само за определяне на екокатегорията, което ще е нужно, ако някоя община въведе ограничения на база вредните емисии.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg