Екостикер ще бъде поставен на всички автомобили у нас.

Той ще показва колко замърсява колата и ще се поставя горе на предното стъкло на колата.

Това предвиждат промени в Наредба №Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, качена за обществено обсъждане.

Стикерът ще има вграден идентификатор с антена, позволяващ да се чете от голямо разстояние. Целта е камери да могат да приемат сигнала в коя е екогрупа е автомобилът и при ограничения, колата да не бъде допускана в дадено населено място или в квартали и райони със замърсявания на въздуха.

Всички автомобили у нас ще бъдат разделени в пет екокатегории.

В коя екологична група ще попадне автомобилът ще зависи от EURO от 1 до 6 категорията или датата на първа регистрация и количеството вредни газове, които отделят. За целта на всяка кола ще бъде сложен екостикер.

Засега тази категоризация няма да влияе върху данъка на автомобила. Газовата уредба ще се взима предвид при определяне на екологичната група. При категоризиране на автомобил с газова уредба проверката на отделяните вредни газове, ще се определя при работа на двигателя на газ, е записано в наредбата.

istock
istock

Електромобилите и тези на водород ще бъдат в пета екогрупа.

В най-ниската категория - първа, ще влизат колите на бензин, с двутактови двигатели, които не подлежат на измервания, регистрирани до 1 юли 1992 г. В нея попадат и автомобили с EURO 1 и 2, с първа регистрация до 1 януари 1996 г.

За дизеловите автомобили в първа категория са тези с EURO от 1 до 4, регистрирани преди 1 януари 2002 година.

Замърсяват ли новите коли повече от старите

В зависимост от това дали автомобилът е дизелов или бензинов ще се мери съответно димност или съдържание на въглероден оксид в отработените газове, като от показанията също ще зависи в коя група ще попадне колата.

Целта на промените е най-замърсяващите автомобили да бъдат спирани в определени зони на града или дни, когато са регистрирани пикови стойности на вредни емисии във въздуха. Това ще се решава от общината.

Проверките за определяне на екологичната група на МПС ще се извършват в контролно-техническите пунктове, когато дойде време за годишния им технически преглед.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg