Сградите, в които няма да се правят преустройства, ремонти или някакви други строително-ремонтни дейности, няма да се нуждаят от паспорти. Изготвянето на документите на сградите ще е за сметка на собствениците на съответните обекти.

Това обявява служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в интервю по ресорни теми, изготвено от пресцентъра на министерството.
 
Арх. Комитова не е съгласна, че за „всички сгради задължително трябва да се изготвят паспорти, тъй като по действащото законодателство паспорт на сграда се изготвя само тогава, когато се предвижда извършване на строително-ремонтни дейности по нея.

Сградите и обектите от цялата инфраструктура, за които няма намерение да се извършват строително-монтажни работи, нямат нужда от паспорт“.

Но промените са необходими в санирането. Комитова не смята, че досегашният модел на финансиране, струвала 2 млрд. лева, е неприложим към новата програма за саниране, която е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Промени са нужни в контрола, както и в начина на обновяване на сградите:

„Ние вече не можем да мислим за обикновено саниране на сгради“, казва служебният министър, но изразява подкрепа след въвеждане на промени.

Омбудсманът: Наредбата за техническите паспорти ощетява гражданите

По думите на арх. Комитова няма място за притеснение за изпълнението на важни проекти като магистрала „Хемус“, модернизацията на пътя Видин – Ботевград.

istcok
istock

„Тези проекти ще бъдат завършени. Не мога да предскажа в какъв период, но споделям дълбоко схващането, че най-лошото строителство е незавършеното строителство. То е и най-скъпото“, казва министърът.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg