Мерки в защита на потребителите срещу високи такси на банкоматите, свързани с обменния курс обсъждат Министерството на финансите (МФ) и Българска народна банка.

 Това се посочва в отговор на финансовия министър Кирил Ананиев на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев. Припомняме, че през лятото потребители сигнализираха, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари. Според сигналите таксата е 110 лв. за превалутиране на 800 лв. от банкомати на "Euronet".

По този повод Върховна административна прокуратура (ВАП) предложи в началото на месеца на министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени. „Считаме, че на този етап е целесъобразно да се повиши контролът по изпълнението на изискванията на Закона за платежните услуги и платежните системи и Регламент (ЕС) 2019/518.

Ананиев

Министерството на финансите и БНБ обсъждат възможността и целесъобразността на допълнителни мерки на национално ниво с оглед точното прилагане на изискванията на Регламента“, уточнява в отговора си Ананиев.

Той уверява, че в защита на потребителите на платежни услуги ще се конкретизират изискванията за информация относно алтернативните варианти за теглене и реалната цена на услугата, както и ще бъдат въведени мерки за ограничаване на възможностите за подвеждане на клиента.

Банкоматите с високите такси били законни

„Проблемът с прекомерно високите такси за теглене от терминални устройства АТМ на дружеството „Юронет Сървисис“ ЕООД и прилагания обменен курс, когато сметката на картодържателя при издателя на картата е в чужда валута, не е национален, а се наблюдава в много държави членки на Европейския съюз и преди всичко в държавите извън еврозоната.

istock
istock

Той е предмет на регулярно обсъждане в работните формати на Европейския съюз в търсене на най-добрите варианти за неговото решаване в полза на потребителите на финансови услуги, като същевременно се следи да не се нарушават основни принципи на пазара“, посочва в още  финансовият министър Кирил Ананиев.

От думите му стана ясно, че в страната има 28 банкомата с марката "Euronet". Повечето от устройствата са в морските ни курорти, има няколко в София и на КГПП-та.

Проверка на БНБ от миналата година обаче сочи, че огромните такси при теглене от валутни сметки – към 10-15% от сумата, са напълно законни. Ананиев призна, че проблемът с такива устройва не е национален, а се наблюдава в много страни от Европа, най-вече в такива извън еврозоната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg