Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) подготвя вдигане на тол таксите. Това се разбра от думите на ресорния министър Виолета Комитова по БНТ.

Освен по повишаване на тол таксите, министерството работи и по разширяването на обхвата на тол системата. Промените ще бъдат предложени за одобрение на заседание на МС.

Засега увеличение на цените на винетките не се планира, каза служебният регионален министър.

Тя даде за пример с пътническите автобуси, които дължат по 1 ст. на километър. Така за маршрута Бургас - София превозвачът плаща само 3.60 лв.

Евровинетка сваля цените на стикерите у нас

"Искаме да събираме двойно повече от досегашните приходи. И по-голяма част от тези пари да идват от автобусите и тежкотоварните коли", посочи регионалният министър.

istock
istock

Тя отново посочи, че тол системата не е достатъчно ефективна. Вместо приходи от 1.3 млрд. лв., които бяха заложени при проектирането й, тя носи годишно около 380 млн. лв. Около 75% от тези пари идват от винетките, които заплащат леките автомобили, а не от тежкотоварния трафик.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg