Вече ще можем да поправим данните, ако при покупка на електронна винетка сме сбъркали при попълването й. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, внесени от депутати от ГЕРБ.

Когато при издаване на електронна винетка е допусната техническа грешка при деклароране на регистрационния номер, включително държавата, в която  е регистриран автомобилът, или неговата категория може да се извърши корекция от съответните длъжностни лица, пише в новите промени на закона.

Това ще става, ако след заявление за промяна на грешните данни от собственика или ползвателя се установи, че в България няма регистрирано пътно превозно средство с идентични на първоначално регистрираните данни в електронната винетка.

Промяната влиза в сила от момента на извършване на корекцията и има срок до изтичане на валидността на винетката, пише още в законопроекта.

Шофьорите могат да проверят онлайн за глоби

Вносителите на промените уточняват, че количеството на подадените заявления, жалб и сигнали показват, че разделянето на отделни „подкатегории“ на превозните средства категория 3 и ремаркетата при купуването на винетка обърква потребителите.

Най-често грешки се допускат и при закупуването на винетки за ремаркетата, тъй като когато към автомобила има прикачено ремарке и общата маса на композицията надвишава 3,5 тона, за ремаркето се изисква допълнителна винетна такса.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bgК