Собствениците на заведения за обществено хранене в София може да плащат 30% по-ниска такса тротоарно право от 1 септември до края на годината. Такова предложение ще бъде внесено за обсъждане в Столичния общински съвет.

То е резултат от разговори между кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на сдружение "Българска асоциация на заведенията" Ричард Алибегов, съобщават от Столична община.

 Общинските съветниците ще решат дали тази мярка в помощ на ресторантьорите да влезе в сила.
На срещата с представители на бизнеса са присъствали и председателят на икономическата комисия към СОС Николай Стойнев и зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

Значително намаление на оборотите заради свито потребление от началото на коронакризата, отчитат от "Българската асоциация на заведенията".
Ако разходите на собствениците на заведения, кафенета и закусвални не бъдат намалени, има риск от сериозни съкращения на работни места и фалити, обясни Ричард Алибегов.

istock
istock

Според сдружението правителствените мерки за подкрепа на малкия и среден бизнес вече дават положителен ефект. Намалението на таксата за тротоарно право пък би допринесло за стабилизирането на бранша в условията на епидемична обстановка.

Баничка и дюнер пред заведението с 20% ДДС

Една от мерките, които Столичната община предприе в подкрепа на бизнеса в столицата, е да опрости такса тротоарно право за месеците, в които у нас беше обявено извънредно положение, тъй като заради наложените мерки заведенията не работеха.

Друга част от мерките са свързани с опрощаване или намаление на наема, който бизнесът дължи за ползване на общински обекти, включително и пазарни площадки. Бе пуснат и специален инструмент за гарантиране на кредити на бизнеса, в София, който се управлява от общинския гаранционен фонд.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg