Ако изядете баничка или дюнер пред заведението, дори там да има маса, то ще платите 20% ДДС, а не намалената ставка от 9 на сто.

Това се разбира от становище на НАП по прилагането на Закона за ДДС. От 1 юли в сила влизат промените в закона, с които беше въведена по-ниска ставка от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги. Ставката от 9% е временна и ще бъде в сила до 31 декември 2021 г.

Причината да платите 20% ДДС за консумацията пред баничарницата е, че според Националната агенция по приходите ресторантьорски услуги са налице, когато  заведението,  предоставя на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща възможност за консумация на закупената храна на място, предоставят се мебели – маси и столове, съобразно броя на клиентите (а не само елементарно оборудване, позволяващо на ограничен брой клиенти да консумират храната на място), достъп до санитарни помещения, отопление/климатизиране на заведението (когато същото е закрито помещение), поддържане на хигиената в заведението.

Наличен е обслужващ персонал, към който клиентът би могъл да се обърне при необходимост за разяснения относно предлаганите ястия и напитки и който формира индивидуални порции, съобразно индивидуалните поръчки на клиентите, предоставяне на прибори и други подобни, необходими за храненето, почиства масите в зоните за хранене.

Тези обстоятелства дават основание да се приеме, че е налице доставка на ресторантьорски услуги, независимо, че в тези случаи храната не се поднася на масата на клиента.

Според становището на НАП по-ниско ДДС ще се плаща, в случаите, когато се предлага закуска, обяд или вечеря на блок-маса в ресторанти или в хотели и други подобни места за настаняване, когато не е включена в цената на услуга по настаняване.

istock
istock

То ще важи и при предоставяне на храна и напитки в търговски обекти при система за продажба „food court“, която се предлага в моловете. Тя включва продажбата на определени продукти на клиенти в определени за целта специални зони.

В рамките на тези зони са разположени т.нар. боксове – места, от които доставчиците предлагатготова за консумация храна.

В рамките на боксовете всеки доставчик разполага с касово-продажбена част, кухненска част, (понякога) дори с магазинна площ и с част, предназначена за консумация - обща част, предназначена за консумация на храни от клиентите на всички тези доставчици.

Клиентът получава готова храна най-често в еднократна опаковка/прибори за еднократна употреба, която може да консумира в обособената зона за хранене. В обичайния случай в такива зони храната се консумира на място, като изнасянето й извън зоната е по-скоро изключение, предвид недопустимостта да се консумира в останалите части на търговския център.

По отношение на ресторантите по-ниската ставка по ДДС ще важи за консумация на място на храна и безалкохолни. В закона е записано, че не е кетъринг или ресторантьорска услуга покупката на храна за вкъщи.

Това означава, че ако си поръчате храна за вкъщи от ресторант ДДС-то ще бъде 20%, а ако изядете същата пица или пържола в ресторанта ставката ще бъде 9%.

istock
istock

В ресторанта освен доставката на храна, има и доставка на помощни услуги, които осигуряват консумацията на място – сервитьорът подрежда приборите, дават разяснения по менюто, сервира и отсервира, а клиентите ползват помещение за хранене.

ДДС остава 20% и за алкохола, бирата и виното без значение дали консумацията е в ресторант или у дома. Ако при служебна вечеря ядете и пиете в ресторант и поискате документ за разхода, може да ви бъде издадена една фактура и за храната и за алкохола.

Германия сваля ДДС за основни хранителни стоки

Но на отделен ред трябва да бъде посочена стойността на храната, облагана с 9%, а на друг ред стойността на алкохола, който е с 20% ДДС.

Намаляването на ДДС до 9% за година и половина при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи е възможно да не бъде усетено от потребителите като по-ниски цени, като за сметка на това повече пари ще останат в джоба на търговците.

istock
istock

Това коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров. ДДС се прилага от повече от 50 г. в ЕС и на много места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач най-общо казано е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат, за съжаление, не е намаляване на крайната потребителска цена, а оставане на определен буфер, марж за търговеца, което в специфичния контекст в България се счита за антикризисна мярка, обясни той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg