Агенция „Пътна инфраструктура“ да изпраща съобщения на потребителите на своята интернет страница, ако имат електронен фиш, както и два дни преди изтичане  на срока на валидност на електронната винетка.

Това предвиждат промени в Закона за пътищата, внесени в Народното събрание. Целта на мярката е да ограничи налагането на санкции заради невнимание на водачите, като ги улесни максимално да спазят законовите изисквания, пишат в мотивите си депутатите.

Освен това в Закона за движение по пътищата се предлага периодът за групиране на нарушения да се увеличи от един ден на един месец.

Предлага се АПИ да предостави програмни интерфейси на фирмите, с които те да интегрират своите системи на автомобилните паркове и така да автоматизират купуването на винетки.

Друга промяна залага част от приходите за такси за ползване на инфраструктура като мостове, тунели и проходи, да постъпват в бюджета на общината, на чиято територия се намират. За пример се дава ползването на Дунав мост, за ремонта на който община Русе е дала близо 279 хил. лева от 207 до 2021 г.

Предлагат промяна в глобите за винетки

В момента тол системата позволява купуване на електронни винетки и маршрутни карти чрез сайта на АПИ или чрез Национален доставчик на услуги. Това противоречи на концепцията и излишно централизира продажбата на винетки и води до загуба на от 17 до 23 милиона годишно, които сега се плащат като комисиони на т. нар. доставчици на услуги, пресмятат депутатите.

Затова те предлагат да се намали процентът на комисионата за предоставяне на услуга за закупуване на винетки и маршрутни карти на 3% от сегашните 7%. Освен това със законопроекта се ограничава и рекламата на тези интернет страници, тъй като осигуряват само посредничество.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg