Двойно по-висока глоба за репатриране на автомобил ще плащат шофьорите, нарушили правилата за паркиране в София, от 1 юни.

За вдигнат с паяк автомобил ще се дължи 120 лв. вместо сегашните 60 лв. Това единодушно реши комисията по транспорт по предложение на Карлос Контрера от ВМРО.

Причината за промяната е, че от 2012 г. не е променяна тази стойност на репатрирането, а тогава средната заплата в София е била 879 лева, а сега е 1730 лева, пише в мотивите си вносителят.

Това решиха единодушно общинските съветници от транспортната комисия. До края на месеца актуализирането на таксата трябва да бъде разгледано и от Столичния общински съвет.

В момента разходите по репатриране на един автомобил са 126,54 лв., сочат изчисления на  Центъра за градска мобилност. Данните са за месец ноември 2021 г., като са изчислени спрямо репатрираните тогава 32 107 автомобила.

Въвеждат зона за паркиране в още 2 софийски квартала

Отделно от тази сума на водача на неправилно паркирания автомобил се налага глоба. Навсякъде в Европа има само глоба, но не и плащане на преместването на колата от собственика й, коментира Борис Бонев от "Спаси София".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg