Зелена зона за паркиране се предвижда да бъде въведена в кварталите "Гео Милев" и "Редута" в София през тази година, съобщи за БТА кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

Той информира, че вече е имал предварителна среща с ръководството на Центъра за градска мобилност и те са поели ангажимент една трета от приходите от зоната да се реинвестират в нея под формата на възстановяване на инфраструктурата.

Според Илиев въвеждането на зона, освен ред и правила в паркирането, също допринесе за облагородяването на пространството. Гражданите вече са си дали сметка за огромните плюсове на зоните за платено паркиране, отбеляза Георгиев.

Зоните за паркиране в София се разширяват

Той поясни, че идеята е една трета от постъпленията, които ще получава ЦГМ от увеличаването на зелената зона в "Слатина" с обособяването на още около 6 хиляди паркоместа, да бъдат реинвестирани в подмяна на тротоарите в района. Това са около 250 хил.лв. годишно, които ще отиват целево за обновяване на тротоари.

"По мои изчисления за около две години районът ще придобие съвсем друг облик", каза Илиев. Той има и конкретно предложение - довършването на ремонта на алея "Карл Бетц" до ул. "Академик Л. Стоянов", чиято реконструкция започва през миналата година.

Кметът е настоял пред Столичната община реинвестицията на приходите от зелена зона да важи със задна дата и очаква една трета от реализираните приходи от зелената зона в кв. "Яворов" през 2021 г. да бъде инвестирана в квартала, посочи Илиев. Той информира, че ще направи още едно онлайн допитване по темата /такова е имало през 2020 г./.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg