Основната част от парите за строежа на магистрала "Хемус" са платени авансово на фирми, като за част от лотовете няма разрешително за строеж, а по други не е извършена никаква дейност, каза пред медиите директорът на националната полиция Станислав Станев.

60 млн. лева от парите за лот 5 на АМ „Хемус“ са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой. Това сочи разследване на ГДБОП по случая.

Сигналът за нарушенията около изграждането на 5-и лот на АМ „Хемус“ е получен от ГДБОП през лятото, обясни директорът на службата гл. комисар Калин Стоянов.

Общо за изграждането на лот 5 е отпусната авансово сума от 90 млн. лв. като до момента реално строителни дейности там няма.

При разследването е станало ясно, че в случая има извършени няколко престъпления. В ГДБОП са постъпили данни, че хора, които са съпричастни към тези престъпления, искат да унищожат документи. Това е наложило и операцията, който бе проведена преди два дни в София и други градове.

Общо до момента са претърсени 17 адреса, разпитани са 200 души, задържани са 14.

На свой ред главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров обясни, че 60 млн. лева от парите, които трябвало да бъдат използвани за строителството на лот 5 са прекарани през няколко кръга от кухи фирми и в крайна сметка са били изтеглени на големи суми от около милион и сложени в чували.
 



В рамките на разследването продължава да се установява какъв е смисълът на тази схема. Повечето от тези кухи и на практика фиктивни фирми са били регистрирани на името на слабоимотни хора, част от тях и криминално проявени.

„Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД” каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", добави Станев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg