С навлизането на електрическите автомобили и търсенето на начини за по-широкото им използване, с цел по-чист въздух в градовете, много общини в страната осигуриха възможност за безплатното им паркиране на територията на населените места. Къде паркирането за електромобили е напълно безплатно, къде има частични облекчения за техните собственици и ползватели, и къде електрическите коли се третират като всички други моторни превозни средства, проучиха кореспондентите на БТА в страната.
 
Безплатно е паркирането на електрическите автомобили в повечето областни градове
 
На територията на Община Благоевград няма обособени паркоместа за електрически автомобили, но паркирането им в синя зона е абсолютно безплатно.

Според наредбите на Община Бургас собствениците на такъв тип превозни средства са освободени от такса за паркиране в целия обхват на зоната за платено паркиране. За целта трябва да подадат заявление и копие от свидетелството за регистрация на превозното средство в общинско предприятие "Транспорт" за издаването на специален стикер, по който автомобилът да се разпознава като електрически.
Във Варна електромобилите паркират безплатно в града, включително в платените зони.

Паркирането на електромобили е безплатно на територията на община Видин, вкл. в платената синя зона. Напълно безплатно е паркирането и в синя и зелена зона във Враца. В платените зони на Габрово електромобилите спират безплатно като това право се удостоверява със стикер, издаван на собственика от местната община за срок от една година.

В Добрич паркирането за електромобили е безплатно в съществуващата синя зона като собственикът трябва да подаде искане до местната община за издаване на карта, която се поставя на таблото.  В зоните за кратковременно паркиране в Казанлък само изцяло електрическите автомобили са освободени от режим на таксуване, съобщи за БТА Апостол Терзиев, ръководител звено “Паркинги и кратковременно паркиране” към местната администрация.

Електромобилите са напълно освободени от заплащане на такси в зоната за платено почасово паркиране в Кърджали, каза за БТА управителят на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ Шенай Мехмедали.

Електромобилите в Кюстендил паркират безплатно с решение на Общинския съвет, взето през миналата година, каза за БТА неговият председател Димитър Велинов. Безплатно паркират и пристигащите в града с електромобили собственици, които не са жители на Кюстендил.
Паркирането на електромобили е безплатно в синята зона в Монтана, която работи в делничните дни. Останалите автомобили, включително и хибридите, паркират чрез система за платени електронни съобщения.

istock
istock

В Плевен електрическите автомобили са освободени от такса за паркиране в платената синя зона.

В Пазарджик електромобилите паркират безплатно и без ограничение във времето, информират от общинската администрация.
Паркирането в община Перник е безплатно за всички автомобили, включително и за електрически такива, съобщи за БТА Кристиян Иванов – експерт „Организация на движението“. Към този момент на територията на града и съседните общински центрове в региона няма въведена синя и зелена зона за паркиране.

На територията на община Петрич, както и в община Сандански, паркирането на електромобили е безплатно.

В Пловдив, съгласно общинска наредба от 2023 г., изцяло електрическите автомобили паркират безплатно в зоните за почасово платено паркиране – синя и зелена, както и в зоната на Спортен комплекс „Отдих и култура“. Правото се доказва със стикер, издаден от Община Пловдив и залепен на предното стъкло в долният десен ъгъл на превозното средство. Електромобилите със зелен регистрационен номер паркират безплатно и без стикер.

Електромобилите на територията на община Разград паркират безплатно, като това е регламентирано в Наредба №12 за организацията на движението по общинските пътища и улици на територията на Община Разград, съобщиха за БТА от общинската администрация.
В Самоков паркирането на електромобили е безплатно в съществуващата платена синя зона.

Към момента Община Свищов издава талони за безплатно паркиране на електромобили на собствениците, които имат адресна регистрация на територията на общината. За целта те подават заявление към общината и декларират притежанието на електрическото превозно средство. Работи се за промяната на общинската наредба, с която безплатното паркиране на електромобилите да бъде регламентирано, поясниха от пресцентъра на общината.

Собствениците на електромобили са освободени от заплащане на такса в синята зона в Сливен, каза за БТА Димитър Пантелеев, директор на общинското предприятие „Градска мобилност“. Ако автомобилите имат в регистрационния си номер ЕА, нямат нужда от регистриране. Ако колата има от старите регистрации, се подава заявление в предприятието, прави се проверка и тогава се вписва в системата, поясни той. Хибридните модели не се ползват от привилегията да паркират безплатно.

Безплатно паркиране за електромобили е предвидено в общинската наредба за платено паркиране в Смолян. На собствениците на електрически автомобили се издават специални стикери за едногодишен период, с които да се гарантира свободен престой в зоните за платено паркиране в областния град. От Община Смолян посочват, че се обсъжда вариант за промяна в наредбата и отпадане на изискването за стикер, тъй като отпечатването му за няколкото движещи се в града автомобили не е удачно.

В София електромобилите паркират безплатно в обособените зони за почасово платено паркиране на територията на Столична община с регистрационен номер, чиито графични знаци, са нанесени със зелен цвят на бял светлоотразителен фон или с регистрация в регистъра на „Център за градска мобилност“ ЕАД.

istock
istock

Електромобилите в Стара Загора паркират безплатно в цялата градска мрежа на обозначените за паркиране места, вкл. в рамките на зелена зона. Това съобщи за БТА заместник-кметът Радостин Танев. Той допълни, че след промени в общинската наредба, гласувани през м.г., електромобилите с т.нар. зелени номера нямат нужда от регистрация в общината. Собствениците на електрически коли с обикновени регистрационни табели, е необходимо да подадат заявление до местната администрация.

На територията на град Търговище електромобилите са освободени от такса при паркиране след 2020 г. с изменение на местна наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. И в другите две по-големи общини на област Търговище - Попово и Омуртаг, паркирането е безплатно.

Изграждат 1530 нови зарядни станции за електромобили у нас

В община Хасково паркирането на електрически автомобили в цялата синя зона е напълно безплатно. Операторът „Тролейбусен транспорт“ обаче препоръчва собствениците им да предоставят в дружеството регистрационните им номера, особено на колите, които ползват зоната непрекъснато.

Електромобилите паркират безплатно в обособените зони за почасово платено паркиране на територията на община Шумен, ако имат регистрационен номер за електромобил или регистрация в Общинското предприятие „Общински жилища и имоти“, съобщи за БТА Владимир Събев - ст. експерт “Транспорт, логистика и знаково стопанство” в общинската администрация.

Напълно безплатно е паркирането на електромобили в синята зона в Ямбол. Няма ограничение за определени паркоместа или часове престой. За целта собствениците на електромобили трябва само да подадат в общинската администрация заявление за т. нар. "зелен талон" за свободно паркиране, каза за БТА директорът на Общинското предприятие „Платени зони за паркиране и общински пазари“ Евгени Пенев.
 

istock
istock

Частични облекчения за паркирането на електрически автомобили има в два областни града
 
Във Велико Търново собствениците на електромобили могат да ползват до два часа безплатно зоните за платено паркиране, съобщиха от общинската администрация. В ход е разработката на проект за изграждане на станции за бързо зареждане на електрическите автомобили в централната част на града с обособени за целта места, като се увеличи времето за престоя им, предвид необходимостта от зареждане.
Паркирането на електромобили в синята зона в град Русе е безплатно в рамките до три часа. Това съобщи за БТА заместник-кметът по комунални дейности на Русе Димитър Недев. След третия час превозното средство трябва да освободи мястото, за да може да паркират и други автомобили. Това се отнася за всички превозни средства, за които паркирането е и платено.
 
В два областни града в страната няма никакви облекчения за паркирането на електромобили
 
В община Ловеч водачите на електромобили заплащат за паркиране, както и тези на всички останали автомобили. Преференции няма и не се очаква да бъдат въведени, съобщи за БТА кметът на Ловеч Страцимир Петков. „Имаме идея чрез публично-частно партньорство да бъдат поставени една или две зарядни станции първоначално", отбеляза той. По думите му местата за паркиране там ще бъдат безплатни за зареждане.

В наредбата на Общинско предприятие "Общински пазари и паркинги" в Силистра не са предвидени облекчения за електрически автомобили. Изключение от общите правила за паркиране в централната част на града, където е обособена платена зона за кратковременно паркиране, се прави за автомобилите със специален режим на движение и тези, които извършват снабдителна дейност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg