Влаковете по първия участък от третата линия на метрото тръгват от днес.

Кметът на София - Йорданка Фандъкова ще открие линията, която ще свързва кварталите "Хаджи Димитър" и "Красно село".

Стойността на проекта е 498 млн. евро - национално и европейско финансиране.

Безплатно прекачване и в новите метростанции

Първият етап от третата линия на метрото започна своята реализация през 2016 година. Той свързва ул."Житница" в квартал "Красно село" с бул."Владимир Вазов". Той е с дължина 8 километра.

Вторият етап е с дължина 4 километра и е в район "Овча купел" до околовръстния път на Горна баня.

istock
istock

Строителните дейности по втория етап са приключили. Започват изпитанията. След няколко месеца ще бъде пуснат в експлоатация и този участък, обясни кмета Йорданка Фандъкова:

"Очакваме около 110 000 пътници на ден. Намалението на изхвърлените вредни емисии очакваме да бъде над 11 000 тона годишно. Разбира се, намаление на трафика".

Вижте откога може да се пътува по третия лъч на метрото

Днес традиционно пътуването за гражданите по новата отсечка на метрото ще бъде безплатно.

istock
istock

Третата линия на столичното метро е ново поколение, с коренно различна автоматика на управлението, обясни пред БНР инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на Столичния метрополитен. Различно е и диспечерското управление, на пероните на метростанциите има преградни прозрачни врати, които са синхронизирани с движението на влаковете.

На места е улеснено закупуването на билет. „Ще има колонка, от която с банковата си карта ще може човек да се чекира и да мине, това е облекчено, за да може по-лесно и по-бързо да бъдат обслужвани пътниците.“

istock
istock

През следващата година Братоев се надява върху турникетите на метростанциите по първите две линии също да бъдат монтирани устройства, които да позволяват чекиране с банкова карта.

Заради старта на третата линия предстои поставянето на нови табели по първата и втората линия. Те не са монтирани по-рано, за да не се объркват пътниците. На двете трансферни станции – НДК и на Софийския университет, новите табели вече са поставени, уточни Стоян Братоев.

Активисти на гражданско сдружение "Боец" организират акция по време на откриването на третата линия на метрото и ще задават въпроси на кмета Йорданка Фандъкова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg