Акцизът за пропан-бутана се върна от 1 август, с което литъра поскъпна с 20-25 стотинки с ДДС

В момента събираемостта е малка, затова правителството направи промяна в новия бюджет и върна акциза, припомни пред Радио София Димитър Хаджидимитров - представител на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.
 

„На всички вериги вече виждаме едни цени от 22-23 стотинки по-високи, отколкото бяха до края на юли, но все още пропан-бутанът е по-изгодното гориво на пазара“, каза Хаджидимитров.

Къде излиза по-евтино да заредим гориво

Той обясни, че поради липсата на дизелово гориво през последните 20 дни, се очаква до края на месеца цената му у нас за литър да скочи с около 25 стотинки.

„Ако се задържат цените на едро, ще започнем да виждаме цена на дизелово гориво от над 2,70 лева на колонките на повечето от станциите в страната. Това е увеличение в рамките на 7-8%, което едва ли ще се отрази на цените на повечето стоки от първа необходимост“, обясни Димитър Хаджидимитров.

istock
istock

Той прогнозира, че до края на месец септември, цената за литър пропан-бутан у нас ще стигне 1,20 лева, бензинът и дизелът ще достигнат цена за литър около 2,75 лева, а метанът ще се продава за 1,80-1,90 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg