Цените на горивата продължават да се покачват. Един литър бензин вчера се търгуваше средно за 2,93 лв., дизелът - за 3,03 лв., газта - 1,59, метанът - 2,89 лв. За сравнение преди началото на военните действия - на 23 февруари литър бензин струваше 2,54, дизелът - 2,61 лв, газта - 1,41, а метанът 2,83 лв. 40 стотинки средно е увеличението на бензина и дизела. 

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива споделя, че само войната е причина за ръста в цените.

Ще има ли недостиг на дизелово гориво в Европа

"От понеделник има тенденции за намаляване на цените. След 2 седмици е възможно сегашните над 3 лева за литър да се върнат към 2,80 лева", прогнозира той. И допълни, че надценките се определят от всяка компания различно.


"Работим на много малки печалби в момента. Някои компании не издържат, затова вдигат ценовия си диапазон. Очаквам да се възстановят позициите отпреди войната при договор за мир", смята Хаджидимитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg