"В момента цената на бензина трябва да пада, но големите играчи използват голям марж и вместо да намалят цената на горивата, в момента правят голяма печалба, което не е редно по време на криза." Това коментира пред БНР Настимир Ананиев, депутат от ПП и председател на регионалната комисия в Народното събрание. Ананиев попита къде е КЗК, която да провери "има ли картел и защо тази цена не пада".
 
За пореден път се вижда, че този орган не работи и трябва да бъде сменен, заяви той.

Според Ананиев по казуса с разплащанията към пътностроителните фирми е налице "огромен възел, оставен в наследство от управлението на ГЕРБ и Патриотите". По думите му ГЕРБ са заобикаляли Закона за устройство на територията "и не само".
 
Настимир Ананиев поясни, че в края на управлението си ГЕРБ са възлагали допълнително дейности върху текущо сключени договори, без да са заложени такива пари в бюджета, затова сега се налага да се изплащат допълнително милиард и 200 милиона лева.
 
Той уточни, че следва да се проверят договорите за около 280 обекта и дали дейностите, които са описани в тях, са реално извършени.

Ще поскъпне ли бензинът за Великден

"Имаме сериозни притеснения за схеми", посочи Ананиев. Затова според него освен междуведомствената комисия, трябва да се произнесе и антикорупционната комисия в Народното събрание, а след като и тя "даде зелена светлина", парламентът да одобри втората част от плащанията към пътностроителните фирми. Вторите 50% ще се платят, "когато се установи, че трябва да се платят", допълни той.
 

istick
istock

Коалиционните партньори обвързват БНБ с пътищата, но това няма нищо общо, коментира Настимир Ананиев в предаването "Преди всички".
 
Вървим към нова процедура, прогнозира Ананиев, според когото е редно коалицията да излезе с единна кандидатура. "От ПП не поставяме никакви червени линии", изтъкна Настимир Ананиев.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg