Солени глоби и стриктен контрол за неправилно паркиране в София. От средата на октомври започват засилени проверките в районите с най-много коли на тротоара или в зелени площи, предаде NOVA. Нарушителите ще получат фиш. Глобата е от 20 до 200 лева.

Паркирането в кварталите на София често не се подчинява на правила. Бележката върху стъклото на колата ще ви струва между 20 и 200 лева, в зависимост от нарушението. Най-много пари ще ни вземат ако паркираме на инвалидно място, без основание.

Глобяват за паркирани в градинки коли

„Когато спрете автомобила си неправилно, и от там мине наш служител, вие ще видите на автомобила си прикрепено уведомление за това, че ви е съставен фиш. В него ще видите вида на нарушението, датата и часа, както и номера на фиша, който ви е създаден”, обяснява изпълнителният директор на ЦГМ – Димитър Дилчев.

istock
istock

Фишът ще бъде изпратен и по постоянен адрес на собственика на колата. А за да няма съмнение – контрольорите ще заснемат нарушението.

„Фокусът ще бъде върху всички места, на които има натрупване на неправилно паркирани автомобили, места, които създават проблеми в движението. Тук не говорим за синя и зелена зона, говорим за цяла София”, добавя Дилчев.

Такса "паркинг" без реален паркинг до плажа

В подкрепа на новите глоби се обявиха и неправителствени организации.

istock
istock

„В София е много хаотично. Често неправилното паркиране в 1 или 2 реда отнемат пътни ленти от ключови пътни артерии, които са построени, за да провеждат движение, а не да бъдат паркинги”, казва Андрей Зографски, „Спаси София”.

Още преди общинските инспектори да тръгнат на хайка, проверка на NOVA показа масово паркиране върху тротоари и в градинки. Особено в кварталите на столицата. Повечето шофьори твърдят, че нарушават правилата, защото трудно намират свободни места. Най-критично е във вечерните часове.

След като новите глоби влязат в сила ще стане ясно и дали те ще бъдат свързани със системата на КАТ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg