В градския транспорт маските бяха задължителни и остават задължителни и от днес нататък.

Контролът го засилваме максимално, удвоихме екипите на общинска полиция, които проверяват, от сутринта имаме съставени 3 акта. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Актовете се съставят и за наличие на маска, но неносене, както е правилно с покриване на носа и устата. Дезинфекции се правят на метростанциите, на метровлаковете, както преди се правеше.

На разстояние трябва да се държим от поне 1,5 метра и в паркове, и в градини, и в затворени места. Трябва дисциплинирано да се научим да живеем с вируса.

Глоби от 300 лв. до 1000 лв. при липса на маска в автобуса

В градския транспорт никой няма да ви глоби за дистанцията, защото спазване на разстояние е възможно само ако има малко пътници.

istock
istock

Все още в метрото сме много далеч от 350 000 души дневно, какъвто е капацитетът на линиите. Маските са задължителни, повтори Фандъкова.

Нека да спазваме правилата такива, каквито бяха, без да затваряме нищо. Софиянци са интелигентни хора. Правилата са много ясни отдавна, за съжаление, когато казахме, че са препоръчителни много хора не ги спазват, затова полицията трябва да реагира. Бяхме свидетели на събиране на много групи от хора. Ние не говорим за семействата с деца и хората с кучета, каза още Фандъкова.

До обяд в София са съставени 3 акта и 4 предупредителни протокола за неносене на маски в градския транспорт.

istock
istock

МВР удвоява екипите, които ще следят за носенето на маски на обществени места.

Маските на закрито отново стават задължителни

Как полицията ще контролира носенето на предпазни маски и спазването на разстояние между хората, обяснява Красимира Стоядинова от Охранителна полиция в СДВР:

“Полицейските служители ще осъществяват контрол на всички места, където е задължително носенето. Има и доста възрастни хора, които не се съобразяват. Полицейските служители предупреждават гражданите и при невъзможност да изпълнят това свое правомощие, се стига до санкциониране“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg