Дизелът поевтинява през последните дни. Горивото се продава средно за 2.73 лв. на литър. Трайна ли е тенденцията за понижаване или спадът се дължи на Великденските празници и завишеното търсене?
 

Сериозно понижение на дизела през почивните дни. Литър от горивото може да се купи на цена от 2.56 лв. в по-малките бензиностанции до 2.79 лв. в някои от веригите. След абсолютния рекорд от 3.56 за литър дизел през миналото лято, днешното понижение с около 86 ст. е най-голямото за периода, съобщава БНТ.
 
В Русе цената на дизела на малките бензиностанции рязко се понижи и дори се изравни с тази на масовия бензин. Въпреки това хората искат по-осезаемо поевтиняване.
 
Венцислав Пенгезов е собственик на малка бензиностанция. Според него големите вериги не бързат да калкулират по-ниските котировки на петрола, поради което и цените там са по-високи.
 
"Наблюдава се едно не отразяване на движението на цената във веригите, докато в по-малките бензиностанции те си показват намаление или съответно повишение. Но аз това го отдавам на предстоящите празници, когато се очаква да има доста пътуващи и просто искат да направят определен обем с печалба", казва Пенгезов.

Къде е най-изгодно да заредим гориво
 
От петролната и газова асоциация имат друго обяснение.
 
"Това е конкуренцията, която работи на територията на страната и работи чудесно. И второ, напълно е нормално цените в малките вериги да са по-ниски, защото те имат много по-малко разходи за персонал. Освен това всички компании, членове на Петролната асоциация, правят допълнителни проверки за качеството и количеството на горивата, което съвсем естествено оскъпява продукта с няколко стотинки. В крайна сметка, правим го за клиентите и смятам, че те оценяват това", посочи Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация.
 
Според асоциацията понижението е временно и се очаква ново покачване, но ще бъде минимално.
 

istock
istock

"Видяхме едно поскъпване на "Брент" с 10 долара, може би ще има леко поскъпване, съвсем малко, в рамките на жълтите стотинки. Ако то се случи и най-вече, ако тенденцията е за запазване на тези нива - около 85 долара за барел, което за момента е вероятно, ще се  задържат тези цени. Така че - застой с евентуално поскъпване с няколко жълти стотинки", поясни Бенчев.
 
Според анализатори, намаленото производство на държавите от ОПЕК, засега се компенсира от ръста на добива в Иран, Норвегия, Бразилия, Нигерия и Гвиана, поради което и цените на борсите се задържат стабилни и не се повишават.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg