Над 2,2 милиарда евро са потънали за една година някъде по международните летища под формата на изгубени багажи, като най-засегнати от подобни неволи са чуждестранните пътници, сочат данни на сайта "МъниТрансфърс" (MoneyTransfers.com), цитирани от икономическото издание Boursier.com, цитиран от БТА.
 
Вероятността багажите да бъдат изгубени е 4,7 пъти по-голяма при международните, отколкото при вътрешните полети. На 1000 пътници се губят 8,7 багажа при международни полети - почти два пъти повече в сравнение с 4,35 багажа при вътрешни полети.
 
Общата стойност на изгубените или повредени багажи също е по-висока при полетите в чужбина, тъй като пътниците носят повече вещи при по-дългите пътувания.
 
Международна криза с багажите
 
Според доклад на международната технологична компания за услуги в авиационния сектор СИТА (SITA) умножаването на пътуванията по въздух през 2021 г., когато пътниците са били 2,28 милиарда (а се очаква те да бъдат още повече през 2022 г.) е било съпътствано от увеличение на изгубените и повредени багажи с 24 процента. През 2012 г. делът на грешките при обработката на багажи е бил средно 4,35 багажа на 1000 пътници или общо 9,9 милиона багажа.

Загубен или повреден багаж при полет - какво да направим

Смята се, че 6 процента от тези багажи са окончателно изгубени или откраднати.
 

Колко струва един средностатистически куфар
 
Според проучване на обществената организация Ес Ен Дабъл ю Ем (SNWM) средната стойност на куфара на летовник е 3824 евро. Въз основа на тези данни "МъниТрансфърс" е изчислил, че общо загубата на багажи във въздушния транспорт възлиза на 2,2 милиарда евро годишно. А тази сума ще нараства с увеличаването на пътуванията след пандемията.
 

istock
istock

Пътните застрахователи обикновено покриват загубата на багаж, но до стойност от около 1800 евро.
 
Все още е рано да се добие ясна представа за ситуацията през 2022 г. Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ) съобщи, че тази година броят на международните пътници се очаква да достигне 69 процента от нивото през 2019 г., което представлява увеличение с 42 на сто спрямо 2021 г.
 
Силното възстановяване на пътуванията след пандемията предизвика гигантски задръствания и затруднения с намирането на наземен персонал. Някои летища дори отмениха множество полети през последните месеци, изправени пред недостига на работна сила.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg