Астрономическото лято настъпи преди няколко дни, а летният сезон отдавна стартира. Милиони тръгват към морето всяка година. А колко ни струва пътят до там?

NOVA сравнява разходите, ако ползваме кола, автобус, влак или самолет

Летният сезон у нас започна. 2 милиона и 400 хиляди българи са избрали да летуват на родното Черноморие. Милион и половина предпочитат да пътуват в чужбина, като почти половината от тях към южната ни съседка Гърция.

Ако все още не сте решили как да се придвижите до морето, ви срещаме с експерти, които ще ни кажат има ли повишение на цените тази година в билетите от София до Бургас за влак, автобус и самолет. На бензиностанция екипът на NOVA попадна на Аяда, която точно зареждаше своята кола. Въпреки албанските си корени тя предпочита да летува в Бургас.
 
Тя е заредила пълен резервоар с дизел – 65 литра. Излиза ѝ около 180 лв.  - колата ѝ харчи извънградско 8/100. С разход 8/100 и средна цена на дизела 2,64 лв/л, Аяда ще плати до морето 184,48лв. При спазване на ограничението от 140 км/ч, по магистралата се стига за около 3 часа и половина.
 
Предпочита да пътува с автомобил, защото е с две деца. "Имаме много багаж и с кола е по-широко, можем да спираме няколко пъти по пътя", посочи тя.
 
Според експертите цените на горивата през това лято и изминалото са сходни. Средната цена за 2024 e 2.66 лв/л за А95, 2,64 лв/л за дизел и 1,18 лв/л, ако сме на газ. През 2023 година са били 2,55 лв/л за А95, 2,47лв/л за дизел и 0,96 стотинки ако сме на газ.
 

istock
istock

"В момента тенденцията върви към леко намаляване на цените на горивата на световните пазари, но както си го говорим това. Пазарите обаче са наистина бързи в промените на цените и мисля, че това лято горе долу ще се пътува на тези цени, които виждаме в момента", смята Димитър Хаджидимитров.
 
Ще спестим пари, ако не включваме климатика, се оказва мит. "Той вдига разхода с по-малко от литър на 100 км, много много по-малко. Трябва да шофираме внимателно наистина и с една нормална средна скорост, ако се кара, тогава автомобилът харчи наистина най-малко като разход на гориво", допълва той.
 
Ако сте се спрели на автобус - в момента цените за еднопосочен дневен билет София – Бургас е 33 лв., а нощен - с лев повече. Ако купите двупосочен билет, ще имате -10% намаление. През лятото на 2023 година дневният билет до Бургас е бил 31.40 лв.

Как да намерим изгодни полети това лято

"Увеличението е между 3,5% и 4,5%, с което единствено сме отчели индекса на инфлацията. Това, ако го разделите на километър разстояние, практически се получава увеличение от 0,004лв/км. Имате право на багаж с тегло до 30 кг, който се чекира и пътува в багажното отделение на автобуса, както и ръчен багаж с тегло до 5 кг, който пътува заедно с вас в кабината", отбеляза работещата в автобусна компания Теодора Велева.

Времетраенето е различно, в зависимост от това, колко спирки има маршрутът. Можем да стигнем с автобус от София до Бургас за 5:30ч, 6:10ч, както и за 7:15ч. При влаковете има 20% увеличение от 7 май тази година.  Дневен билет от София до Бургас е 22,90 лв, докато през лятото на 2023 г. е бил 19,20 лв. Нощният влак в момента е на цена от 37,90 лв, в сравнение с миналата година, когато е бил 29,35 лв. Тук отново, както и при автобусите, ако се закупи двупосочен билет има 10% отстъпка.
 

istock
istock

Колко часа ще пътуваме отново зависи от спирките на маршрута. Можем да стигнем, както за 6 часа и 32мин, така и за 8 часа, като трябва да сме на гарата около 15 минути по-рано. За Камелия времетраенето не е проблем, но е на мнение, че други неща трябва да се променят - като например хигиената.

Най-скъпо ще ни излезе придвижването по въздух. "Една средна цена, която е съвсем реално постижима за сезона е между 280 и 300 лв., независимо дали Варна или Бургас, като в цената са включени 23 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж на всеки пътник", разкри Антоанета Петрова, служител в травел агенция.
 
По въздух, дори да закупим билети за отиване и връщане заедно, няма да спестим почти нищо - максимум до 20 лева. Поскъпването спрямо миналото лято е около 10%. За вътрешни полети трябва да сме час по-рано на летището, а експертите съветват за наше улеснение да се чекираме предварително онлайн.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase