Зимата наближава и е време шофьорите да сложат зимните гуми на своите автомобили. Тъй като в последните месеци в България се наблюдава сериозно повишение на цените на всички видове стоки и услуги, идва и въпросът дали и смяната на гумите ще ни излезе по-скъпо ако трябва да купуваме нови гуми?
 
Засега цените са като миналогодишните. Най-евтините гуми са около 70-80 лева, а по-скъпите достигат до 100-120 лева, показа проверка на "Радио Варна"  в големите търговски вериги и в центровете за гуми.. Т.е. за един комплект от 4 чисто нови гуми ще платим средно между 400 до 480  лева, в зависимост и от класа на автомобила.

Гумите втора ръка са далеч по-евтини. Според автомобилния експерт Георги Янчев от Съюза на българските автомобилисти във Варна, те не са добра алтернатива.
 
"В никакъв случай не трябва да се прави компромис със сигурността заради цената. Продължителността на живота на една зимна гума е около 4-5 години. След това тези гуми вече са негодни и дори могат да са опасни", коментира Янчев. Той напомни, че дълбочината на грайфера на зимната гума трябва да е най-малко 4 мм., а зимните гуми трябва да сложим докато времето е още хубаво.

Как колата ни да харчи по-икономично

"Около Димитровден е най-подходящото време за смяна на летните гуми със зимни", каза още Георги Янчев.
 
Анкета сред варненци показа, че някои шофьори вече са сложили зимните гуми. За да ви сменят гумите в някой от специализираните центрове и сервизи, ще ви вземат между 20 и 40 лева. Има шофьори, които все още не бързат с "обуването" на автомобила със зимни гуми, а някои предпочитат т.нар. всесезонни сликове. Според Георги Янчев, те не са подходящи за условията в България.
 

istock
istock

"Всесезонните гуми ще спестят пари от бюджета ни, но те са подходящи повече за Средиземноморските страни, където зимата е по-топла и температурите не падат под 14-16 градуса. През зимата в България времето е променливо и при рязко застудяване, всесезонните гуми не са подходящи", коментира Георги Янчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg