През миналата година има забавяне на вноса на употребявани автомобили. "Това се дължи на по-голям интерес и търсене на нови автомобили от страна на клиентите. Сред причините е и тази, че цените на колите "втора ръка" се вдигнаха изключително много и реално част от употребяваните струват почти толкова, колкото нов автомобил", каза в интервю за БТА Александър Костадинов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България.

От асоциацията обаче се надяват, че правителството и парламентът ще фокусират вниманието си върху това как да стимулират новата чиста мобилност за сметка на вноса на силно замърсяващи и амортизирани автомобили.

България е от малкото страни в Европа, които стигнаха нивата на продажби на нови автомобили от 2019 година. Това каза в интервю за БТА Александър Костадинов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. Той коментира последния доклад за продажбите на нови автомобили на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), според който през 2023 г. сред страните от ЕС най-рязко са се увеличили продажбите на нови автомобили именно у нас. Според тези данни те са се повишили с 31,5 на сто в сравнение с 2022 г. до 37 724 броя. В страната ни най-много са нараснали продажбите на нови Plug-in хибриди (PHEV) - със 151,8 на сто до 355 броя през 2023 г.
 
Втори по растеж са били автомобилите, задвижвани изцяло от батерии (BEV), чиито продажби са били нагоре със 119,3 на сто до 1816 броя. Продажбите на хибридни електрически превозни средства (HEV) през миналата година са нараснали със 79,5 на сто до 693 автомобила. Новите автомобили, задвижвани чрез бензинови агрегати, са увеличили продажбите си в България с 31,1 на сто през 2023 г., достигайки 28 800. Продажбите на дизелови автомобили са били нагоре с 13,2 на сто до 6032 броя. Само през декември 2023 г. родните продажби на нови автомобили са скочили с 55,5 на сто при реализирани 3123 автомобила. Това е бил третият най-голям ръст на автомобилните продажби в ЕС през декември, показват още данните от доклада.
 

istock
istock

По думите на Александър Костадинов причините за възстановяването спрямо предпандемичната 2019 година са няколко.
 
"Едната е ниската база - все още България е на последните места по продажби на нови автомобили и това се дължи не само на ниската покупателна способност, а и на политиката на държавата да стимулира вноса на стари и замърсяващи автомобили, а не нови и екологични", коментира той.
 
Според него обаче основната причина за този ръст е свързана с промяна в мисленето ни.
 
"Българите в крайна сметка започнаха да виждат, че е по-добре да купят нов автомобил, отколкото употребяван, защото по този начин пестят пари. Разбира се, разполагаемият доход вероятно е по-голям, отколкото е бил преди време", каза още той.
Сред причините Александър Костадинов посочи и поръчки, натрупани в периода 2021-2022 година, които са доставени със закъснение.
Той отбеляза, че доставките на нови автомобили са се нормализирали до голяма степен и от втората половина на миналата година вече се движат в обичаен ритъм. Има и изключения, които са свързани с луксозни и по-специфични автомобили, за които може да се чака над 1 година, но обичайният срок за доставка е в рамките на 3-4 месеца.

Автосервизите вдигнаха двойно цените

Има ли ръст на цените?
 
Инфлацията се отрази и при автомобилите с повишаване на цените, но това, което може би е специфично да се каже за новите автомобили, е, че не става дума просто за по-висока цена. В Европейския съюз редица системи за активна и пасивна безопасност вече са стандарт. Да, има повишаване на цените, но клиентите получават повече за парите си, защото има много повече оборудване, което е стандартизирано, обясни експертът.

istock
istock

Какъв е интересът към електрическата мобилност?
 
Миналата година делът на новите електрически автомобили се удвои и е около 6 процента от целия пазар, каза Александър Костадинов. Това обаче по думите му е нисък процент спрямо по-голяма част от Европа, където средният процент вече е от порядъка на 15 процента.
Той посочи още, че страната ни е доста назад спрямо почти всички останали членки на Европейския съюз, в които има разнообразие от стимули за покупка на електромобили. Най-популярният е субсидия, която се плаща при покупка на чисто нов електрически автомобил. По думите му в съседна Румъния тази субсидия е над 9000 евро Според него наред с това може да се мисли за много други стимули, като подкрепа за развитие на зарядната инфраструктура и за намаляване на вноса на силно замърсяващи автомобили.
 
Прогноза за продажбите на нови автомобили през 2024 г.
 
Умерени оптимисти сме, очакваме, че ще има ръст на продажбите, макар че той ще се забави през тази година. Всичко в крайна сметка зависи от това дали парламентът ще успее да създаде условия, които да стимулират новата по-чиста и безопасна мобилност, каза Александър Костадинов, като визира готвения Закон за насърчаване на електрическата мобилност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg