Искам да упокоя гражданите, не се подвеждайте от камерите, че ще бъдете глобени.

В рамките на населените места, между табелите за начало и край, не се дължи винетна и тол такса. Вътре в населеното място няма да се плаща.

Това заяви регионалният министър Петя Аврамова в ефира на сутрешния блок на NOVA във връзка ескалиралото напрежение в населените места около София заради пътища, за които се изисква винетна такса.

„Всички бяхте свидетели на гнева на премиера. Упрекът към АПИ е заради скъсаната комуникация с населените места“, допълни Аврамова.

Тя припомни, че миналата година хората от Нови Искър са поискали да пътуват без винетки. Тогава премиерът каза, че общините, които искат това да стане, трябва да поддържат тези пътища.

Няколко общини подадоха заявления за изключването на пътища от винетна такса - Белица, Челопеч, Шумен, Варна. В София преговорите бяха по-дълги.

Имаше сформирана работна група. Напрежението ескалира. Споразумение ще има и Столична община ще поеме част от поддръжката на тези пътища“, разясни министърът.

„Столична община вече показа картата с пътищата, за които ще се включи с поддръжката и така ще бъде променено решението на Министерски съвет за обхвата на пътищата с винетна такса“, обясни още регионалният министър.

Без глоби за липса на винетки на територията на Столична община

„Категорични сме, че Северната тангента няма да бъде освободена от ТОЛ, а само от винетка“, заяви Аврамова.

Министърът внесе яснота и за пътищата в населените места в страната, където също се изисква винетка за движение. Тя обясни, че за общините има два варианта – пътищата да станат общински или да сключат споразумения с АПИ.

„Това са републикански пътища извън урбанизираните участъци, които са извън населените места. В Стара Загора става въпрос за Околовръстен път с транзитен трафик.

Там има алтернативни пътища, по които да се движат без винетка. От общината във Варна са подали искане пътят до гробищния парк да бъде без винетна такса. В Шумен имаше искане за един отдалечен квартал, който все пак е част от града.

Препоръчано е на кмета да премести табелата на града“, каза тя.

От думите на министъра стана още ясно, че ТОЛ системата ще заработи от 1 март, като вариантите за пътувана и плащане на ТОЛ таксата са три – с маршрутни карти, с GPS тракери и с бордови устройства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg