Експертите по пътна безопасност напомнят, че наближава периодът, в който трябва да подменим летните гуми със зимни.  На прага на зимата все повече шофьори у нас вече се замислят за смяна на своите автомобилни гуми и разбира се, при избора един от основните фактори е цената. Проверка на NOVA в центрове и магазини показва, че и тази година, макар и минимално, поскъпване все пак ще има. Но с колко ще се повишат цените и какви са съветите на експертите?
 
Анелия Стоянова сменя гумите на служебния си автомобил всяка зима. "Винаги според сезона се сменят при нас, в нашата компания гумите. Ние ползваме отдавна услугите на този център и сме много доволни, работят много добри специалисти и винаги разчитаме на техните съвети",  казва тя.

А съветът на специалистите е да се възползваме от този период на годината. "Клиентите са още плахи и очакват да видят какво ще е точно времето занапред, но като цяло по-топло няма да става - време си е за самата смяна на гуми. Хубаво е повечето клиенти и потребители да дойдат малко по рано, за да избегнем опашките и да е по-лесно за нас и за тях също - да не им губим времето. Може би в началото на следващия месец ще бъде най-големия наплив. Особено и тогава, ако застудеят още малко температурите ще има големи опашки", обясни Симеон Тракийски, продавач-консултант на автомобилни гуми.
 
И тази зима обаче гумите поскъпват. "Има известно увеличение. То се забелязва в цените на всички неща и при гумите се забелязва. Аз смятам, че е в рамките на нормалното това увеличение", допълни Стоянова.

АПИ с апел към шофьорите да подготвят автомобилите си

"В масовите размери спрямо десетина процента от предходната година имат разлика", каза Тракийски. Проверка на NOVA в магазини и центрове показа, че цените на средните класове зимни гуми варират между 100 и 120 лв. Отделно от това трябва да си приготвим пари и за смяната.

"Цените са от 15-17-18 лв. на гума с баланса", каза Тракийски.
 
А на какви гуми ще се спрем е въпрос на личен избор. "Лично моето мнение е, че българите вече гледат повече качеството, но все пак си има хора и които гледат и цената. Има и такива гуми в среден клас, които ще ви свършат доста добра работа. Нали, съответно може би ще изкарат малко по-малък пробег, но това при всеки човек е индивидуално", обясни продавач-консултантът.
 

istock
istock

Някои клиенти избират всесезонните. "Малко компромисен вариант, който е за автомобил, които няма изключително голям пробег, ако се движи изключително много автомобила с повечко пробег няма да ви свърши същата работа - както зимна, така и както лятна", съобщи той.
 
Но експертите са категорични, че не трябва да караме с летни гуми през зимния сезон. "По-лош спирачен път. Като цяло със зимната гума при студени условия ще спрете доста по-лесно отколкото с лятната. Зимната гума работи под 10 градуса, а лятната гума работи над 10 градуса каучука, така че вече си му е време", посочи Тракийски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg