Автомобилната индустрия продължава да се възстановява от кризата. А докато това продължава ще се запази и недостига на коли втора ръка, обясняват от бранша.
 
Индустрията излиза от пандемията с 15% по-високи цени на колите, но и с нови предизвикателства. Войната в Украйна предизвиква производствена криза с веригата на доставките, което води до ръст на цените на новите автомобили.
 
"Увеличението на цената на автомобилите беше продиктувано, и забавянето на производството, от проблеми с поддоставчици, нараснали цени или липса на някои суровини, естествено и енергията", каза Станислав Панчев, Асоциация на автомобилните производители пред БНТ.
 
А тези препятствия директно се отразяват на вторичния пазар. "Не само в България, но и навън все повече се търсят автомобили втора употреба и съответно цените се вдигнаха през миналата година поне 30%", каза Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобилите.
 
Но ако при автомобилите втора ръка има недостиг, то при новите има затруднения с логистичния капацитет, което също повишава крайната цена. Вече има и плавно покачване на лихвите по лизинговите схеми, вследствие на монетарната политика на Европейската централна банка. А вносителите имат и друго съображение.

Цените на колите втора употреба ще продължат да се повишават

"Предпочитат да оперират в Шенгенското пространство, а не да стоят по 2-3 дни на границите, за да доставят автомобилите", каза Станислав Панчев.
 
Въпреки това от бранша отчитат намаляващи срокове на доставка - в широк диапазон от 20 дни до 9 месеца. Освен това има и автомобили на склад.
 

istock
istock

Колите втора ръка също достигат трудно до България - за един автомобил се борят повече търговци, което вдига цената и не само.
 
"В Западна Европа, купувайки си нов автомобил дават до 3 хиляди дотация, ако автомобилът не се остави на вторичния пазар, а се хвърли в морга", каза Любомир Доросиев.
 
И това касае предимно коли, които у нас бихте закупили за около 6 хиляди лева, но в повечето случаи бюджетът е между 10 и 30 хиляди лева. Наблюдава се тенденция да се търсят японски и корейски коли, които са на изгодна цена и с добро качество, казват от бранша. А спад в цените на автомобилите през тази година не се очаква.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg