Целта ни е с Държавната петролна компания гражданите да получават адекватна информация и картина относно цените и качеството на горивата – как се вдигат и как падат цените.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, когато има поскъпване на петрола веднага има реакция в България, а като има поевтиняване – вълната идва по-късно.

Правят държавни бензиностанции

Разчетите за мрежата от бензиностанции се подготвят. Визията ни е за бензиностанции в големите областни градове, но и на места, където по принцип няма бензиностанции.

Според Караниколов, ако трябва да се изградят 100 бензиностанции от нула, ще трябват 2 години. Иначе можело и за 6-9 месеца.

Целта на „Държавната петролна компания” е тя да е коректен партньор и коректен играч в сектора. Идеята е през тази държавна компания обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола.

istock
istock

Той допълни, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, който се надява от тук нататък да се съблюдава и от всички. „Към момента проблем с качеството на горивата няма.

Постоянно се извършват проверки, но знаете, че на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни”, информира Караниколов.

Той беше категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент. „Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата.

Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв”, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg