За последните три години са установени 1212 случая на неизправни или липсващи шумозаглушителни устройства на автомобили и мотоциклети на пътя.

Това посочва министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на депутатски въпрос относно спрените от движение моторни превозни средства заради шум.

От данните на МВР става ясно, че през 2021 г. са установени 150 такива автомобила, а през 2022 г. – 218. Драстично обаче нарастват случаите през миналата година, когато са спрени четири пъти повече шумни моторни превозни средства – 844 броя.

От данните е видно, че през последните три години значително нараства интензивността на осъществяваните от МВР проверки за този вид нарушения на Закона за движението по пътищата, посочва министър Стоянов.

Електронното връчване на актове и фишове вече работи

Той уверява, че контролът по техническа изправност на МПС, включително и за шум над установените норми, ще продължи да се прилага активно, с цел подобряване спазването на изискванията, разписани в закона.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg