Ситуацията в страната е изключително тежка. Алармирахме за това по време на нашите протести, защото цените на горивата са фактор, който влияе върху всяка една стока и услуга в страната ни и на всеки един български гражданин, това каза в "Денят започва" председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.
 
Изключително тревожно е, че метановото гориво е може би най-скъпото в целия ЕС.
 

Заяви, че има спешна необходимост от подкрепата на държавата.
 
"Адмирираме това, което вицепремиерът и министър на транспорта - г-н Алексиев, прави в момента по отношение на транспортния бранш, защото трябва с общи усилия да се справим, когато сме в някаква криза, било то икономическа, политическа, пандемията или каквато и да било друга."
 
Милтенова подчерта, че за автобусните превозвачи е изключително важно да работят на достъпни цени и да осигурят качествена услуга за населението. Във връзка със Зелената сделка са закупени автобуси на метан в по-голямата част от областните градове в страната.

КЗП се самосезира заради високите цени на метана

В момента те се експлоатират основно в градски и междуселищни условия.
 

istock
istock

"Тази зелена сделка би трябвало да може да бъде подпомогната от държавата и да бъдат предвидени мерки. В момента сметката за Зелената сделка, разписана от ЕС, я плащат българските граждани и българските превозвачи", посочи още тя.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg