Продажбите на нови автомобили в Европа леко са се увеличили през август, с 4,4 на сто на годишна основа, след тринайсет поредни месеци спад, съобщи Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

През юли продажбите са се понижили с 10,4 на сто, а за осемте месеца от началото на годината спадът е 11,9 процента.

С 650 305 продадени коли през август обаче равнището остава много под това от преди пандемията.

Какво се случва с цените на новите коли

Всички ключови пазари в ЕС са допринесли за растежа, като най-силно повишение на продажбите през август има в Италия (+9,9 на сто), следвана от Испания (+9,1 на сто), Франция (+3,8 на сто) и Германия (+3,0 на сто).

С 30,2 на сто е увеличението на продажбите на автомобили в България през август (2480 продадени броя спрямо 1905 през август миналата година), покачване има и на годишна основа - с 12,9 на сто (19 858 продадени коли спрямо 17 594 през август миналата година).

istock
istock

В ЕС за осемте месеца от началото на годината продадените автомобили са близо 6 милиона, което е с 11,9 на сто по-малко от същия период на миналата година (6,8 милиона).

Въпреки покачването на показателя миналия месец, предишните спадове са повлияли отрицателно на кумулативния резултат. На всичките четири ключови пазара в ЕС се наблюдава спад от началото на годината: в Италия  (-18,4 на сто), Франция (-13,8 на сто), Германия (-9,8 на сто) и Испания (-9,4 на сто).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg