Една от основните причини за популярността на манипулациите с пробега сред недобросъвестните търговци е лесната печалба. Един километраж може да бъде превъртян срещу едва няколкостотин евро, дори при колите с високо ниво на сигурност и съвременен софтуер. Въпреки това, вредите върху обществото са значително по-големи.
 

Това разкрива проучването на платформа за проверка на историята на автомобили. В  зависимост от възрастта и състоянието на даден автомобил втора ръка, връщането на километража може изкуствено да вдигне цената на колата с цели 25 процента.

Данните сочат, че цената на коли, внесени от САЩ, обикновено могат да се покачат с до 6000 евро, а това се постига единствено чрез манипулиране данните за пробега.
 
Без да е наясно с историята на автомобила, купувачът може излишно да плати няколко хиляди евро над реалната цена.
Според проучването, най-често манипулираните коли са тези, които са произведени между 1991 и 1995. Километражите на превозните средства от тази възрастова група средно биват върнати с 80 хиляди километра.
 

carVertical
carVertical

Това не е изненадващо, предвид факта, че по-старите коли са по-евтини и по-лесни за поддръжка, в това число и по-лесни за манипулиране откъм пробег, обясняват експертите.

И при изгодни цени българинът не купува автомобил, пазарът у нас е замрял

Показанията на автомобилите произведени от 2016 до 2020 биват връщани средно с 36 хиляди километра. Въпреки това, последствията от такива измами при тях могат да бъдат няколко пъти по-лоши от тези при представителите на по-стари възрастови групи.
 

carVertical
carVertical

Проучването открива, че понякога манипулациите с пробега могат да достигнат до 200 хиляди и дори 400 хиляди километра.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg