Нови правила за влизане на чужденци или български граждани, които идват от страна в „червена зона“, влизат в сила от днес.

Освен сертификат за преболедуване или ваксинация, те трябва да представят и отрицателен резултат от PCR или бърз антигенен тест, направен до 72 часа преди пристигане.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства ще бъдат допускани у нас, дори и без да представят някои от документите, които се изискват. Те обаче ще трябва да бъдат под карантина 10 дни, която не може да бъде отменена.

Ще има ли затягане на мерките у нас

Ако при влизането си в страната, представят само един от документите – сертификат за преболедуване или ваксинация или само отрицателен резултат от тест, те отново ще бъдат поставени под 10-дневна карантина, но имат право да я отменят, като си направят PCR тест до 72 часа от пристигането си.

За чуждестранните граждани от червена зона е задължително да имат и сертификат за преболедуване или ваксинация, и отрицателен резултат от тест, направен до 72 часа преди пристигането им.

istock
istock

От днес е обновен и списъкът на страните в цветови зони.

В „зелена зона“ влиза Румъния, в „оранжева зона“ Австрия, Унгария и Люксембург.

В „червената зона“ преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.

Също от днес отпада изискването за задължителен тест за коронавирус за ваксинирани граждани и за непълнолетни преди пътуване до Англия.

Остава в сила изискването за отрицателен резултат от тест за  Covid до два дни след пристигането в Англия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg