Ново повишение на цените на такситата в Благоевград се очаква най-късно до месец. То ще засегне цените на километър, като поскъпването ще е с 10 или 15 стотинки, съобщава БНТ. Сред причините за увеличението са поскъпването на горивата, инфлацията, както и пандемията. Така работещите в бранша се стремят да компенсират и все по-скъпите ремонти по автомобилите.

Първоначалната такса, при качване в такси в града вече се повиши от 80 стотинки на 1,60 лв. през април. С новите цени, придвижването от крайните квартали до центъра може да достигне 5 лева. Хората в града признават, че все по-рядко си позволяват да използват такси.

"От тука до изхода на града беше 2-2,50 лв, сега е 3,20 лв. Вдигна се цената. Аз ги разбирам, не стоят на едно място цените и всичко се вдига, не им се сърдя, но просто си правя сметката и не се качвам на такси всеки ден", коментира жител на града.

Таксиметровите шофьори казват, че работата им е намаляла наполовина и основната причина според тях е пандемията. Преди са имали по 20-25 курса на ден, понякога и 30, а сега правят едва 15.

"Някой може и да ги отблъсне обаче е нормално да се повдигне цената, газта стана 1,40, да не говорим за метана, а всеки ремонт на колата е нещо страшно", допълва Венцислав Хайдушки.

istock
istock

Две са мерките, които таксиметровите превозвачи, ще предложат, за да може да компенсират високите цени на горивата и липсата на клиенти. Намаляване на данъците на автомобилите и повишение на цените на километър.

С новите по-високи цени работят вече такситата

"Говорим за увеличение около 14-15 % . В никакъв случай няма да компенсира цените на разходите по извършване на дейността, но все пак ще бъде стъпка в правилната посока", заяви Росен Начев, председател на Сдружението на таксиметровите превозвачи в Благоевград.
Предложението за по-високи цени предстои да бъде гласувано от Общинския съвет.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg