Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че пътници имат право на обезщетение за отменен полет поради заболяване на персонал на авиокомпания.

Върховният съд се произнесе по дело, заведено срещу "Ситифлайър" (BA Cityflyer), филиал на "Бритиш еъруейз" (British Airways). Делото е по жалба на двойка, чийто полет е бил отменен поради заболяване на пилота без да бъде осигурен негов заместник. Съдът постанови, че полетът е отменен заради заболяване на пилот преди работа, което не се счита за "извънредно обстоятелство", което означава, че пътниците имат право на обезщетение. 

Авиокомпания вдига цените на билетите

Решението означава, че има потенциал за разглеждане на хиляди искове за обезщетения съобразно съществуващите закони. По принцип авиокомпаниите имат добра защита в подобни ситуации, ако могат да докажат, че отмяната е настъпила поради неизбежни извънредни обстоятелства. 

iStock
iStock

В изявление на двойката, завела делото, след решението на съда, се казва, че това е "победа за хората, които са готови да се борят за възтържествуването на здравия разум и справедливостта срещу корпоративни гиганти, разполагащи с всякакви ресурси".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase