Почти половината млади шофьори признават, че са придобили уменията си след шофьорския курс. Статистиката на КАТ показва, че за първите 8 месеца на годината близо 400 от тежките катастрофи са предизвикани от нови водачи, съобщи Нова телевизия.
 
21 са загиналите и близо 400 ранените в тези пътни инциденти. В същото време според проучване на Държавната агенция за безопасност на движението 85 % от младите водачи препоръчват бъдещите шофьори да карат с придружител. Затова се обсъждат и промени в закона, с които шофирането с придружител да стане задължително за няколко месеца, след като изкараме книжка.

Сашо Костадинов е един от финалистите в състезанието „Най-добър млад шофьор". Има книжка от 5 години и признава, че се е научил да кара още преди курсовете.
 
„Мисля, че бях на 16 години, когато за първи път ми дадоха да карам”, споделя мъжът.
 

Все пак не отрича ползата от шофьорския курс. „Аз имах базовите умения да паркирам, да се движа, но шофьорските курсове бяха доста полезни, защото там ме научиха да спазвам правилата”, коментира Сашо.
За 23-годишното момче опасните водачи не трябва да се делят на възрастови групи. Споделя го след претърпян тежък инцидент, предизвикан от шофьор с опит.
 
„Преди три години, докато се прибирах, един шофьор не ме видя в огледалото и тръгна да прави обратен завой, след което ме засече и се блъснах в дърво. Бях сериозно пострадал”, разказа той.
 

istock
istock

Според статистиката катастрофи като тази са по-скоро рядкост, а един от шест тежки пътни инцидента е по вина на шофьор с книжка от скоро. Затова се обсъждат промени след обучението.

Какви промени готвят в шофьорските курсове

„Редно е младите водачи в определен период, след като придобият свидетелство за правоуправление, да карат с придружител, който шофира поне от 5 години”, поясни Тихомир Тодоров от Държавна агенция за безопасност на движението.
 
А Сашо е на мнение, че със или без спешни промени, нищо няма да се промени, ако водачите не станат по-толерантни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg