Общинските съветници в София приеха доклада за въвеждането на нискоемисионните зони в центъра, пише Dariknews.bg. Решението бе гласувано с 43 гласа "За", 12 - "Против" и един общински съветник се е въздържал. 

С него се ограничават най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат автомобили на дизел на 20 години и на бензин над 30 години.

Центърът на София се разделя на две зони в които ограниченията за влизане ще са в сила за зимния сезон:

Цените на колите втора употреба ще продължат да се повишават

Зона „Малък ринг“ – между булевардите: „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. От 1-ви декември 2023-а година ще влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

з

Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П. Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х. Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И. Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, се предвижда да има от 1-ви декември 2025-а година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027-а година – и за тези от втора екологична група.

Ограниченията не засягат хората, които живеят в конкретните зони. Няма да се отнасят и за хората, които са със специални потребности и увреждания. Контролът ще се осъществява с камери за видеонаблюдение. 

Въвежда се и забрана за отопление на твърдо гориво в девет района на София. За нея обаче е предвиден тригодишен гратисен период, в който хората ще могат да подменят своите печки на дърва и въглища. Първоначално забраната ще се въведе в районите, в които има достъп до "Топлофикация" или инфрастуктура за природен газ. 

з


Предложението бе отлагано от вече близо година. В крайна сметка съветниците от ГЕРБ-СДС и ДБ постигнаха консенсус по доклада и така той получи подкрепа. 

Марката се прилага от десетилетия във всички европейски столици, а целта е да се осигури по-чист въздух, категорични са вносителите. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg