Очакваните приходи от пътни такси за 2023 г. са около 770-820 млн. лв., каза директорът на тол системата Георги Темелков. Той добави, че около 2/3 от общите приходи следва да се генерират от тежкотоварния трафик, каквито са практиките в Европейския съюз (ЕС).

От първи януари следващата година е заложено намаление на винетките с около 10% и увеличение на тол ставките с 50%, добави Темелков по време на кръгла маса на тема „Две години тол система – плюсове и минуси. Ускоряване развитието и изграждането на автомагистралите в България чрез публично-частно партньорство. Необходими промени в политиката на таксуване.“ Дискусията е под патронажа на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

До три пъти по-високи тол такси плащат превозвачи
 

Темелков изрази надежда, че през следващите години тол системата ще достигне приходи от един милиард лева на година, каквито бяха и заявките при нейното създаване. 

Идеята на тол системата беше всяка стотинка от нея да бъде използвана за изграждане на пътната мрежа, каза инж. Иво Иванов - председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той допълни, че модернизирането и развитието на пътната инфраструктура през периода 2014-2020 г. е било силно ограничено в бюджета, който е бил в размер на 250 млн. лв. 

БГНЕС
БГНЕС

По анализ на Световната банка, за да достигнем 10% от ремонтите по републиканската пътна мрежа, е нужен бюджет от 1,5 млрд. лв. - за рехабилитация, поддръжка и почистване през зимата, заяви Иванов. По думите му по този начин ще се избяга от рязкото влошаване на компрометираните настилки и ще е възможно поддържането на пътната инфраструктура в едно добро състояние. Към 2020-2022 г. до момента с парите, които са отпуснати, сме достигнали три процента от анализа на Световната банка. Надяваме се 2023-2025 г. при осигурен бюджет от един милиард лева да достигнем тези 10%, допълни той.

Второкласните пътища стават платени

Ситуацията в Европа и света много бързо се променя и преминава в много тежка криза, смята  Петър Мутафчиев - председател на УС на Форума за балкански транспорт и инфраструктура. Като основна причина за това той посочи войната в Украйна. 

Приоритетите на българската държава също се променят. Инфлацията и нарастването на цените води до сериозни социални сривове, които трябва да бъдат поети от държавата, добави Мутафчиев. Според него правителствата се насочват към социалната политика, а това влияе върху бизнеса.

Магистрала Тракия е твърде тясна
Darikfinance

„Правителствата говорят все повече за отделяне на средства за компенсиране на цените на горивата. Заради войната в Украйна българската държава си поставя за цел да модернизира армията ни. По прогнози, ако всички тези намерения се реализират, дефицитът в бюджета ще е около 11 млрд. лв.“, каза той и допълни, че това поражда въпроса дали ще останат средства да се инвестира в инфраструктура, и по-специално в пътната. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg