Цените на моторните горива в Германия отново са скочили след края на правителствената мярка за намаляване на акцизите, като на германските бензиностанции се плаща повече за бензин и дизел отколкото във всички съседни страни. Това съобщи Федералната статистическа служба "Дестатис", позовавайки се на данни на Европейската комисия.

Шофьорите в Германия са плащали 2,07 евро (средно на ден) за литър бензин от по-високия клас Е5 и 2,16 евро за литър дизел на 5 септември 2022 година. 

Скъпите горива вдигат интереса към електромобилите

Сравнена с най-близките съседи на Германия, цената на литър Е5 е била на подoбно високо равнище само в Дания (2,04 евро) и Нидерландия (2,01 евро). Разликата при дизела е още по-голяма.

В Дания - страната с най-високи цени на дизела сред съседите на Германия от ЕС, литър е струвал 2,06 евро или с 9 цента по-малко, отколкото в Германия. В Нидерландия дизелът се е търгувал за 2,05 евро или с 11 цента по-малко.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg