Обществен превоз на пътници да може да се извършва с леки автомобили категория М1 с от 5 до 8 места, без мястото на шофьора, предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, внесени за обсъждане в Народното събрание.

Според депутатите, вносители на промените, така ще се подобри транспортната свързаност на малките населени места и ще е свие нерегламентираните превози, извършвани от лица, които не притежават лиценз за обществен превоз на пътници.

Целта е така да се осигури транспорт в малките населени места, където има намален пътникопоток и общините срещат все по-голям проблем в осигуряване на автобусен транспорт.

Лицензираните превозвачи не проявяват интерес да участват в процедурите за възлагане на превоз, тъй като големи автобуси се налага да пътуват с 2-3-ма пътници, правят се големи разходи за консумативи, резервни части и заплати, които нямат съответната възвращаемост, пише в мотивите към проекта.

Предлагат солени глоби за шофьори и превозвачи

Това налага общините да съкратят драстично, а някъде и напълно превозите по определени линии и маршрутни разписания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg