Ново мобилно приложение ще стимулира жителите и гостите на София да се откажат от всекидневното използване на своите автомобили и вместо това да използват велосипед, тротинетка или да ходят пеша. То се нарича "Би грийн" (Be Green) и е проект на Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ), съобщава асоциацията. Приложението ще бъде безплатно и ще е достъпно за основните операционни системи.

Идеята е приложението да използва най-новите мобилни технологии, за да установява дали собственикът на смартфона ходи, тича, използва колело, тротинетка или кола.

За какво трябва да внимават водачите на електрически тротинетки

За всеки изминати 5 километра пеша или чрез някоя от екологичните форми на транспорт, които не генерират вредни емисии, потребителят ще бъде възнаграждаван с виртуален кредит от системата. След това той ще може да използва тези кредити за участие в месечната томбола с разнообразни награди. С тях ще може да подкрепи и някоя от каузите в приложението, насочени към устойчивото развитие на София.

istock
istock

В момента приложението е в проектен етап и за да се превърне в реалност, всички желаещи могат да гласуват на сайта на Програма "София избира ЗЕЛЕНОТО".

Ако бъде избрано сред победителите в тазгодишното издание на програмата, неговата разработка ще бъде финансирана. Повече подробности за гласуването са достъпни на адрес https://begreen.baem.bg/. 

Освен спечелените кредити, броят на изминатите километри за предходния месец ще определя и отстъпката, която всеки потребител ще получава в партньорската мрежа на "Би грийн".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg