Европейският автомобилен пазар е ускорил спада през март. Новите регистрации на Стария континент са намалели с 20,5 на сто миналия месец до 844 187 продадени коли, съобщи Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Общо за първото тримесечие понижението достига 12,3 на сто, като са продадени 2,25 милиона автомобила. Продължаващите сътресения по веригите за доставки, задълбочени от руската инвазия в Украйна, са се отразили неблагоприятно на автомобилното производство. В резултат на това повечето страни от еврозоната отчитат двуцифрен спад за миналия месец, включително четирите ключови пазара: Испания (-30,2 на сто), Италия (-29,7 на сто), Франция (-19,5 на сто) и Германия (-17,5 на сто).

Криза за коли у нас

Тези четири пазара отчитат понижение и за тримесечието - Италия (-24,4 на сто), Франция (-17,3 на сто), Испания (-11,6 на сто) и Германия (-4,6 на сто).

В България е отчетено покачване на продажбите с 25,2 на сто през март, а за първото тримесечие - с 19,5 на сто.

istock
istock

Сред автомобилостроителите "Рено" (Renault) е устоял по-добре на изпитанията, с по-слабо свиване на продажбите - 14,1 на сто, докато при "Стелантис" (Stellantis) спадът е 32,9 на сто през март. Продажбите на "Хюндай" (Hyundai) са се увеличили с 0,5 на сто, а на "Киа" (Kia) - с 10,1 на сто. "Фолксваген" (Volkswagen) обаче отчита спад от 24,3 на сто, Бе Ем Ве (BMW) - 20,5 на сто, "Тойота" (Toyota) - 12,2 на сто, а "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) - 13,6 на сто.

Колите поскъпват, купувачи чакат с месеци

Търсенето продължава да надхвърля предлагането, но рекордната инфлация в еврозоната може да започне да се отразява на решенията за купуване, отбелязват анализатори, цитирани от специализираното издание "Бурсие" (Boursier.com).

Очаква се продажбите в Европа само леко да се подобрят тази година, тъй като инфлацията може да задуши търсенето, според доклад на "Ел Ем Си отомоутив" (LMC Automotive).

Пазарният анализатор е преразгледал към понижение прогнозата си за растежа на пазара в Западна Европа до едва 0,4 на сто и очаква доставките да бъдат само 10,63 милиона, доста под прага от 14 милиона, достигнат от сектора преди пандемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg