Операторът на летище София СОФ Кънект представи днес новата автоматизирана система за проверка на бордни карти на Терминал 2. Новата смарт система включва най-съвременно поколение IATA-съвместими електронни гишета и софтуер за връзка със системите на летището и авиокомпаниите.

В официалното пускане в експлоатация на електронните гишета участваха Анна Михнева-Натова, заместник-министър на транспорта и съобщенията и Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект.

Сканираме сами бордните карти на летище София

„С новата автоматична система за проверка на бордни карти, летище София потвърждава ангажимента си към подобряване на пътническото преживяване. Използването й значително намалява опашките, тъй като пътниците могат да извършат самостоятелно проверката на своите бордни карти. Електронните гишета позволяват автоматичен обмен на информацията, което минимизира човешката намеса и увеличава степента на сигурност на проверката. Радваме се, че летище София е първото българско летище, което пуска в употреба подобни гишета.“, каза Хесус Кабайеро.

„Броени дни преди летище София да се превърне в отворена врата към Шенгенското пространство, се въвежда автоматична система за проверка на бордни карти. Това е много важно с оглед на наближаващите празници и летен сезон, когато броят на пътуващите расте.

"Изпълнението на ангажиментите на концесионера на летище София се обсъждат периодично на съвместен комитет в Министерството на транспорта и съобщенията. С особено внимание следяхме подготовката на летище София за приемането на страната ни в Шенген и за изпълнението на изискванията. Паралелно с това оказваме съдействие на концесионера за административните процедури, свързани с модернизацията на летището. И очакваме резултатите да бъдат видими и измерими в подобрен комфорт за пътниците и разширен капацитет на софийското летище.“, каза Анна Михнева-Натова по време на събитието.

Шестте смарт гишета дават възможност за лесно и бързо преминаване на пътниците, като едно от тях е специално предназначено за хора с ограничена мобилност. Капацитетът е 10-12 пътници на гише в минута. Гейтовете осигуряват висок стандарт на сигурност и лесна употреба, а комбинираните скенери разпознават както баркодове, така и QR кодове. Софтуерът прочита редовните бордни карти, които могат да са електронни или на хартиен носител.

Производител на гишетата е  шведската технологична компания Gunnebo Group. Компанията е доставчик на електронни гишета на летище Бристол във Великобритания и Билунд в Дания, метрото в Барселона, офиса на Microsoft в Дания, морски пристанища, правителствени сгради и други.

Над 120 летища в света оперират със софтуера на германската компания Airsphere, с който работи новата смарт система на летище София.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase