Нови видове превозни документи, които дават повече възможности за свободно и икономично придвижване с обществения транспорт на младежи, ученици, студенти, вече се предлагат в пунктовете за продажби на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в София, съобщиха оттам.

Те са приети и утвърдени от Столичния общински съвет (СОС) и могат да се зареждат онлайн. Център за градска мобилност ЕАД непрекъснато модернизира дейността си и работи в посока на утвърждаване на обществения транспорт като предпочитан, удобен и сигурен начин за придвижване, се посочва в съобщението.

Влизат в сила новите карти за градския транспорт

Най-търсеният и продаван продукт за обществения транспорт – годишната абонаментна карта, вече може да се плаща на три вноски, а не както до момента само на две. Първата вноска е с валидност до три месеца и е на стойност 150 лв; втората вноска е за три месеца и е на цена от 120 лева, а третата е до 6 месеца и е 100 лева.     

istock
istock

Новост е младежката карта за всички на възраст до 26 години. Независимо дали учат или работят, те могат да се възползват от предимствата на тази годишна карта с преференциална цена. Тя струва 250 лева и е за цялата мрежа, включително и метрото. С нея пътуването излиза по 0,68 лв. на ден. Няма ограничения в броя на пътуванията и превозните средства. Сравнено с редовната карта за транспорт, тази реално включва два месеца безплатно пътуване за младите хора.  

Всички учащи могат да пътуват с влак с 50% намаление

За първи път се въвежда и годишна карта за ученици и студенти. Тя е с цена от 200 лева и важи за целия обществен транспорт. С нея също има два месеца бонус-пътувания, а дневното неограничено придвижване излиза едва 0.54 лева. Зареждането е еднократно срещу документ от училище или  университет в София, ако ученикът или студентът за първи път влизат в съответното учебно заведение. Запазва се и сегашната месечна карта от 20 лева.

Тези нови продукти вече се предлагат в бюрата за продажби на ЦГМ и предоставят удобството да се зареждат онлайн.

На 1 септември тази година влязоха в сила нови видове превозни документи. Това стана с решение на Столичния общински съвет във връзка с политиката на Столичната община по въвеждането на нова тарифна политика в обществения градски транспорт. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg