Туристите, които планират лятна почивка на остров в Гърция, е добре да сравнят цените на фериботите и самолетния билет. Транспортните разходи се повишават заради скъпите горива:

При почивка в Гърция на островите или на отдалечени места в континенталната част туристическите агенции препоръчват да се сравняват цените за транспорт. Поради високата цена на бензина, около 2 евро за литър в зависимост от района, често самолетната услуга е по-евтина от пътуване с кола.

Солени глоби в Гърция за хвърлен фас от кола

От Атина до Халкидики със самолет в двете посоки е 120 евро, докато с автомобил е 238 евро. От Атина за Крит самолетния билет е 158 евро, с ферибот е 80 евро, но се пътува 9 часа.

Този сезон гърци и чужденци предпочитат да почиват в по-евтини хотели или на частни квартири, като резервациите за този тип са се увеличили с 20% по данни на агенциите.

istock
istock

Хит са малките острови в Егейско море с чувствително по-ниски цени.

По данни на европейската статистическа агенция Евростат хранителните продукти в Гърция са над средните цени за Европа, но пък по-евтини са дрехите.

В България цените на хотели и ресторанти са по-ниски от тези в Гърция по проучване на Евростат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg