Европейската прокуратура разследва възможни злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници. Над 100 служители на полицията и ДАНС са участвали в претърсвания на 28 адреса в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик, пише в съобщение на сайта на прокуратурата.

Разследваните проекти са обновяването на линията София - Пловдив в районите на Костенец и Септември, както и ремонта на трасето Пловдив - Бургас в района между Оризово и Михайлово. Бенефициент на европейско финансиране за над 241 милиона евро и по двата проекта е Национална компания железопътна инфраструктура. Подизпълнители са две частни компании с международно участие.

Колко ще струва билетът с влак до морето

Разследването е за възможна злоупотреба с европейските средства и пране на пари, пише още в съобщението на институцията в Люксембург.

istock
istock

Преди два дни полицията осъществи първия арест в България, поискан от европейското обвинение - този на кмета на Генерал Тошево, задържан за възможни злоупотреби по програма за саниране.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg