„По данни на Министерството на икономиката 4500 бензионостанции са вързани към НАП като търговски обекти с фискални устройства. В момента се разследват 935. Останалите са свободни, не са в картел и предлагат най-атрактивните цени. Големите играчи държат такива високи цена и са като скъпия ресторант“. 

Това коментира пред БНР Симо Симов, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. 

Темата за сивия сектор при горивата се употребява повече с политически, отколкото с финансови цели. Най-добрият анализатор на пазара е държавата. В последните 10 години тя направи много за изсветляване на този бизнес“, допълни Симов. 

Мамят ли ни бензиностанциите в количеството на горивото

Дискусия за пазара на горивата организира Българската петролна и газова асоциация. Ще бъдат представени резултатите от проучване за размера на сивия сектор у нас. 


По думите на Симо Симов, ако има изтичане на средства, то е при големите играчи на пазара, а не при дребната търговия

В България няма монопол, няма и картел, има доминиращо поведение на единствения ни производител на горива. Затова решението на България да създаде Държавна петролна компания е малко закъсняло... Бих препоръчал на министъра на икономиката държавата да стане икономически оператор в този бизнес и тя ще бъде коректив на цените, които се определят на пазара“, допълни той.

Според Симов през лятото цените на горивата ще са приемливи, като в големите бензиностанции не се очаква да прехвърлят 2.00 лева. Прогнозата е до края на годината. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg