Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела действие за уведомяване на шофьорите, които е установено, че карат без винетки или с такава с изтекла валидност, като това да става чрез уведомяване по имейл чрез електронната система.

обяснява министърът на регионалното развитите Иван  Шишков на депутатски въпрос на Георги Гьоков какво прави МРРБ за своевременно уведомяване на шофьорите до 24 часа след установяване на първото нарушение, за да се прекрати серийното налагане на глоби.

Според Гьоков много шофьори карат автомобилите си след изтичане на срока на е-винетката, без да са разбрали за изтичането на срока. Тези хора разбират за своето нарушение случайно, с голямо закъснение и след като вече са им наложени голям брой компенсаторни такси.

Шофьорите на моторни превозни средства до 3,5 тона трябва да имат валидна е-винетка. Ако нямат такава, шофьорите се уведомяват за наличие на регистрирано в електронната система нарушение, при връчване на акт или електронен фиш или при спиране на автомобила от екип та ТОЛ управление, уточнява регионалният министър.

Шофьорите могат да проверят лесно дали имат отчетени нарушения, като това може да стане на страницата на Националното тол управление https://check.bgtoll.bg/#/violation. От бутона „Проверка на нарушения“, след вписване на регистрационния номер на автомобила и ЕГН на собственика, може да се провери дали има нарушения.

Глоби за липса на винетка надвишават цената на лека кола

Освен това по регистрационен номер може да бъде направена и проверка на валидността на е-винетката, включително на тези, издадени чрез Агенцията за социално подпомагане, както и пререгистрираните автомобили. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила а и държавата, в която е регистриран, всеки може да разбере докога е валидна винетката му.

Статусът може да бъде „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ – в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Според Закона за движение по пътищата при шофиране без винетка, всички нарушения се групират в едно, но на следващия ден, ако шофьорът отново бъде засечен без винетка, му се регистрира ново нарушение, уточнява министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg